Sernik z dodatkiem mascarpone i polewą karmelową

Sernik na bazie mielonego twarogu i serka mascarpone to bardzo puszysta wersja tego ciasta. Spód z ciasteczek Petit Beurre z masłem, a na wierchu polewa karmelowa. Dzięki połączeniu tych trzech warstw uzyskujemy wyważoną ilość słodyczy.

sernik_z_polewa_karmelowa

sernik_z_polewa_karmelowa_2

Składniki:

Na spód:

  • 250 g herbatników typu petit beurre
  • 200 g masła

Masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu na sernik
  • 250g serka mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 3 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 70g masła rozpuszczonego

Polewa karmelowa (smakuje jak Werthers Original):

  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki cukru waniliowego
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

Spód:
Ciasteczka pokrusz na miał najlepiej z wykorzystaniem makutry. Do sypkiej postaci ciastek wlej jeszcze gorące, rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymana masa nadal może być sypka (jak mokry piasek), ale tym się nie przejmuj. Wylep nią wcześniej już przygotowany papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy ……kształtując tym samym dolną część ciasta.

Masa serowa:
Ser, mascarpone, cukier, rozpuszczone masło (wystudzone) i żółtka połącz razem do jednolitej konsystencji. Białka w osobnej miseczce ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy serowej aż do połączenia. Gotową masę serową wylej na spód wykonany z ciastek.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 150 stopni i piecz ok 50-60 minut.

Wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki  i zostaw sernik do przestygnięcia. Najlepiej na całą noc.

Polewa karmelowa:

Cukier i cukier waniliowy rozpuść w garnku na małym ogniu starając się mieszać od czasu do czasu aby cukier się nie spalił. Kiedy oba cukry będą miały lejącą się konsystencję do dolej powoli wodę non stop mieszając (dodawanie wody spowoduje ścięcie się cukru, należy nieprzerwanie mieszać). Następnie po chwili dodaj masło. Mieszaj wszystko do momentu rozpuszczenia grudek cukru. Na koniec dodaj śmietankę i mieszaj przez kilka minut aż zgęstnieje.

Gotową polewę odstaw do wystudzenia. Kiedy już nie będzie gorąca wstaw na ok 20 minut do lodówki-spowoduje to szybsze jej zgęstnienie.

Masę karmelową o jeszcze płynnej konsystencji wylej na wierzch wcześniej schłodzonego sernika i tak przygotowane ciasto schłódź przez kilka godzin.

 

Źródło polewy karmelowej:
http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2013/09/polewa-karmelowa.html

 

0 from 2 Reviews

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *