Sok z pigwowca japońskiego
Owoc pigwowieca japoński- bogactwo witaminy C, idealnie nadaje się jako zamiennik cytryny. Aromatyczny, o cierpkim smaku, najczęściej wykorzystywany do tworzenia nalewek. Przez nas uwielbiany ze pyszny sok , który w połączeniu z herbatą umila jesienne wieczory.
Składniki:
- cukier (wedle uznania, my dodajemy ok. 4-5 łyżek)
- 3-4 sztuki pigwowca
Przygotowanie:
Po zerwaniu dojrzałych- żółtych- owoców usuń gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w drobne kawałeczki i zasyp cukrem. Po kilku godzinach pojawi się sok, gotowy do spożycia.
0
from
2
Reviews
2 Komentarzy
- Pan i Pani domu
Witaj. My zawsze przygotowujemy i spożywamy kiedy jest świeży. Natomiast jeżeli planujesz korzystać z soku w dalszej przyszłości polecamy pasteryzację gotowego soku co zapobiegnie jego zepsuciu.
czy po przygotowaniu soku z pigwy trzeba pasteryzować?