Spaghetti z owocami morza

Wracamy po przerwie 🙂 Z przepisem na danie śródziemnomorskie. Makaron spaghetti, a w nim królujące krewetki, małże i pierścienie z kalmarów. Bardzo szybkie w przygotowaniu spaghetti z owocami morza dla mocno zapracowanych, bardzo smaczne.

spaghetti-z-owocami-morza

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 duże czosnki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 200- 220 g mrożonego lub świeżego mięsa z małż
  • ok. 180- 200 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych
  • ok. 220 g mrożonych lub świeżych  pierścieni z kalmarów
  • ok. 300 g makaronu typu spaghetti nr. 3
  • sól morska drobnoziarnista
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • liść laurowy- 1 szt.

Przygotowanie:

Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Następnie zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek smażąc około 7 minut .

Po  tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj owoce morza i całość pozostaw na ogniu do odparowania znacznej ilości wody (w przypadku świeżych owoców podlej wodą – około połowa szklanki) tak aby powstał delikatny sos.

Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu dodając do gotującej się wody listek laurowy.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *