Spaghetti z owocami morza
Wracamy po przerwie 🙂 Z przepisem na danie śródziemnomorskie. Makaron spaghetti, a w nim królujące krewetki, małże i pierścienie z kalmarów. Bardzo szybkie w przygotowaniu spaghetti z owocami morza dla mocno zapracowanych, bardzo smaczne.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 duże czosnki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 200- 220 g mrożonego lub świeżego mięsa z małż
- ok. 180- 200 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych
- ok. 220 g mrożonych lub świeżych pierścieni z kalmarów
- ok. 300 g makaronu typu spaghetti nr. 3
- sól morska drobnoziarnista
- przyprawa do ryb i owoców morza
- liść laurowy- 1 szt.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Następnie zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek smażąc około 7 minut .
Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj owoce morza i całość pozostaw na ogniu do odparowania znacznej ilości wody (w przypadku świeżych owoców podlej wodą – około połowa szklanki) tak aby powstał delikatny sos.
Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu dodając do gotującej się wody listek laurowy.
No Reviews
Dodaj komentarz