Tagliatelle z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Makaron tagliatelle z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską podlane winem to danie idealne pod każdym względem. Nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale również prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto pamiętać, aby makaron był al- dente, czyli lekko niedogotowany, twardawy. Dzięki temu przygotowany sos „wpije się” w niego dając idealny smak i konsystencje makaronu.
Składniki:
- makaron tagliatelle- 1 opakowanie ( 250 g)
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
- 100 g szynki parmeńskiej
- 150 ml białego wina półwytrawnego
- 300- 400 g śmietany 30 %
- Sól
- 2 liście laurowe
- tarty Parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ja gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych przez 5 minut od momentu wrzenia wody (tak aby makaron był al- dente).
Na oleju podsmaż przez 3- 5 minut pokrojone na drobno pomidory i szynkę parmeńską. Podlej winem i duś około 5 minut do momentu jego odparowania. Na sam koniec wlej śmietanę i duś jeszcze przez minutkę.
Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron i mieszamy. Podawaj ze startym parmezanem.
Dodaj komentarz