Tradycyjne ciasto na pierogi

Sprawdzony przepis na dobre ciasto na pierogi każdego typu.

Pierogi. Zapewne towarzyszą każdemu z nas już od najmłodszych lat. Doskonale pamiętam kiedy to babcia szykowała pyszne pierogi ruskie, z mięsem lub z owocami. Zagniatając ciasto babcia zawsze powtarzała, że ciasto pierogowe jest najważniejsze i od niego zależy to czy pierogi posmakują domownikom czy też nie. Wtedy w moim przekonaniu ważniejszy był farsz, który podkradałam kiedy tylko mogłam i gdy nikt nie patrzył. Teraz kiedy spoglądam na to z perspektywy czasu wydaje mi się, że obie miałyśmy racje. Ciasto oraz jego środek muszą być doskonale zbilansowane aby wspólnie tworzyły idealne ciasto na pierogi. Takie Yin i Yang tylko w kuchni 🙂 Osobiście jedyną rzeczą jakiej wymagam od idealnego ciasta pomijając jego smak, który musi być doskonały to jego konsystencja i trwałość. Dzięki tym obu składowym mam pewność, że uda mi się zlepić każdego pieroga i wiem, że podczas gotowania moje nadzienie nie zostanie w garnku.

ciasto na pierogi

Poniżej przygotowaliśmy dla was przepis na smaczne, miękkie i sprężyste ciasto na pierogi, które nadaje się do pierogów każdego typu. 

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Jak zrobić ciasto na pierogi? Poniżej sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę. Do sparzonej mąki dodaj olej i uprzednio roztrzepane jajko. Na sam koniec dodaj zimną wodę.

Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić do rąk. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę zimnej wody!

Zachęcamy do sprawdzenia alternatywnych przepisów na ciasto na pierogi bądź uszka:

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *