Twarożek z musem truskawkowym
Przepis na twarożek z musem truskawkowym
Przepis na twarożek z musem truskawkowym to propozycja na kompozycję śniadaniową lub lekki i zdrowy deser. Do przygotowania przepisu użyłam truskawek, ale śmiało możecie wykorzystać owoce na które w danym momencie jest sezon.
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka jogurtu
Truskawki obierz z szypułek, umyj i zmiksuj blenderem. Dodaj do nich miód, cukier trzcinowy i cukier waniliowy( ilość cukru można dowolnie zmieniać- wszystko zależy od tego, jak bardzo słodkie są truskawki i jak bardzo słodki deser chcecie uzyskać)oraz jogurt naturalny.
Twarożek:
- 440 g twarogu zwykłego
- 250 ml śmietany 30 %
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę delikatnie ubij, dodaj twarożek i pozostały jogurt. Dodaj cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy. Wszystkie składniki połacz ze sobą delikatnie mieszając.
Twarożek nałóż do 3/4 wysokości szklanek. Do pozostałej części wlej mus truskawkowy.
Dodaj komentarz