Twarożek z musem truskawkowym

Przepis na twarożek z musem truskawkowym

Przepis na twarożek z musem truskawkowym to propozycja na kompozycję śniadaniową lub lekki i zdrowy deser. Do przygotowania przepisu użyłam truskawek, ale śmiało możecie wykorzystać owoce na które w danym momencie jest sezon.

Składniki:

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka jogurtu

Truskawki obierz z szypułek, umyj i zmiksuj blenderem. Dodaj do nich miód, cukier trzcinowy i cukier waniliowy( ilość cukru można dowolnie zmieniać-  wszystko zależy od tego, jak bardzo słodkie są truskawki i jak bardzo słodki deser chcecie uzyskać)oraz jogurt naturalny.

Twarożek:

  • 440 g twarogu zwykłego
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego

twarożek z musem truskawkowym

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę delikatnie ubij, dodaj twarożek i pozostały jogurt. Dodaj cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy. Wszystkie składniki połacz ze sobą delikatnie mieszając.

Twarożek nałóż do 3/4 wysokości szklanek. Do pozostałej części wlej mus truskawkowy.

Inne przepisy na doskonałe desery:

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *