Warzywa pod beszamelem

Czas świąteczny już za nami dlatego warto zrobić małą odskocznię od ciężkich posiłków. W tym celu przygotowaliśmy warzywa w beszamelu z dodatkiem piersi indyka, które w połączeniu tworzą smaczną i zdrową alternatywę na zdrowy posiłek.

warzywa_w_beszamelu_2

warzywa_w_beszamelu

Składniki:

  • 75 dag kalafiora
  • 50 dag brokuła
  • 30 dag marchewki
  • 30 dag wędzonej piersi z indyka
  • 15 dag sera Gouda
  • 5 dag masła lub 1 łyżka
  • 2-3  łyżki mąki
  • 25 dag śmietany 30 %
  • Sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Brokuł i kalafior oczyść i podziel na mniejsze różyczki. Obraną marchew, opłucz i pokój w kostkę. Kalafiora  gotuj 1 litrze wody przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj brokuła, marchewkę i gotuj następne 15-20  minut. Nie wszystkie warzywa będą zanurzone w wodzie dlatego mieszaj je od czasu do czasu, tak aby gotowały się równomiernie. Kiedy warzywa będą gotowe odcedź je tak, aby pozostał wywar i ułóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Pokrojoną w kostkę szynkę poukładaj na wyłożonych warzywach.

W garnuszku stop masło, oprósz mąką i lekko zasmaż, do zarumienienia. Ciągle mieszając podlej wywarem z warzyw (gdy powstaną grudki przecedź przez sitko). Do tego dodaj śmietanę i starty na grubych oczkach ser. Przypraw solą, pieprzem i gałą muszkatołowa. Sosem zalej przygotowane wcześniej warzywa z szynką i piecz 15- 20 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie) w piekarniku rozgrzanych do temperatury 150 º C.

Przed podaniem danie możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *