Zupa koperkowa

Za oknem zima na całego. Delikatny mrozik, płatki śniegu spadające z nieba to świetny czas na spacer. Spacer, po którym nic tak nie smakuje, jak talerz gorącej zupy na rozgrzewkę. Przedstawiamy przepis na koperkową – prostą, smaczną i mocno przez nas ulubioną…

zupa-koperkowa-2

Składniki:

  • 3,5 l wody
  • 1x marchew średniej wielkości
  • 1x pietruszka średniej wielkości
  • Kawałek selera ( ok.1/8 z średniej wielkości warzywa)
  • 1x cebula małej wielkości
  • Kawałek pora – ok 5 cm
  • 50g masła
  • 100ml śmietany 18%
  • 4 pęczki świeżego koperku
  • 3-5 szt. ziemniaków średniej wielkości
  • Sól, pieprz
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

zupa-koperkowa-1
Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz por zagotuj w 3,5 l wody doprawiając przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy).

W czasie przygotowywania wywaru dokładnie wymyj koperek, wysusz i posiekaj na drobno.

Masło rozpuść na patelni na małym ogniu. Kiedy będzie już płynne dodaj koperek. Duś na delikatnym ogniu ok. 10 minut.

Miękkie warzywa wyciągnij i zmiksuj za pomocą Blendera. Wrzuć je wraz z przygotowanym na maśle koperkiem do wywaru. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.

Wszystko razem gotuj przez ok. 20 minut (do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie).

Dodaj śmietanę.

W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *