Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Wszyscy się chyba ze mną zgodzą, że o tej prze roku świeże pomidory smakują najlepiej. W związku z tym chcielibyśmy się podzielić przepisem na zupę pomidorową bez wkładki mięsnej i przecieru pomidorowego. Pyszna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.

zupa-pomidorowa

Składniki:

Zupa:

  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 2 pietruszki średniej wielkości
  • Kawałek selera
  • ok. 7 cm pora
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 7 pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty
  • Szczypta cukru
  • 3 łyżki koperku
  • Kilka kropli cytryny

Kluski lane:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 1/5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zupa:

Do garnka o pojemności 3 l wrzuć wcześniej obraną marchewkę, pietruszkę, selera i pora, a także liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i troszeczkę soli. Duś pod przykryciem 1,15- 1,30 minut. Następnie wyciągnij z wywaru wszystkie warzywa i zmiksuj je za pomocą blendera. Dodaj ponownie do wywaru.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrojone na drobno dodaj do cebuli. Duś razem pod przykryciem od czasu do czasu mieszając około 1,15- 1,30 minut. Po tym czasie przetrzyj całość przez sito ( łącznie z cebulą) i dodaj do wywaru warzywnego.

Całość dopraw szczyptą cukru, kilkoma kroplami cytryny, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekany na drobno koperek i lane kluski.

Lane kluski:

Do naczynia wbij jajka i dokładnie je rozbełtaj. Dodaj do nich sól i mąkę i mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Do gotującej się zupy wlewaj strugą ciasto ( nie za cienką i nie za grubą- od tego zależy grubość klusków). Za pomocą łyżki odgarniaj wypływające na wierzch ciasto.

0 from 2 Reviews

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *