Puszyste ciasto na pizze

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji przepis na ciasto poszukiwany przez nas przez dłuższy czas i który zagości u nas na dobre.  Ciasto o idealnej grubości, puszyste, a zarazem chrupkie. Palce Lizać!

Składniki:

  • 600 gr mąki pszennej (my wykorzystaliśmy tortową typ 450) + ewentualna do podsypania
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 40g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos pomidorowy z bazylią i oregano
  • Ser
  • Szynka
  • Oliwki

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę lub do dużej miski.

Zagrzej połowę wody aby była letnia (nie może być bardzo gorąca lub wrząca). Rozpuść w niej drożdże i cukier i pozostaw na 5-10 aż drożdże zaczną pracować. Pozostałą część wody również zagrzej do podobnej temperatury.

Do mąki wlewaj powoli drożdże starając się łączyć składniki przy użyciu łyżki lub noża. Następnie w podobny sposób dodaj pozostałą cześć wody, oliwę z oliwek i sól. Całość dokładnie ugniataj ok. 10 minut podsypując w razie konieczności dodatkową mąką.

Kiedy ciasto będzie samo odchodziło od ręki nasmaruj je oliwą z oliwek i włóż je do wysmarowanej również oliwą z oliwek miski. Przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki na pizze.

Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij je na deskę i popracuj nim jeszcze chwilkę. Następnie podziel na 2-4 części. Wszystko zależy od blachy. Z podanych proporcji nam wychodzi 4 pizze wielkości 30 cm.

Blachę na pizze wysmaruj oliwą z oliwek i wyłóż na nią rozwałkowaną część ciasta. Ciasto możesz też formować bezpośrednio na blasze – kwestia gustu :). Następnie przykryj na 5 minut ściereczką. Spowoduje to dodatkowe wyrośnięcie ciasta i jego rozprowadzenie bezpośrednio na blasze będzie dużo prostsze.

Na wierzchu ciasta rozprowadź sos pomidorowy. Następnie ułóż ser i szynkę i na koniec posyp oliwkami. Oczywiście kompozycja pizzy może być dowolna 🙂

Tak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego na 220-250 stopni piekarnika na środkowym szczebelku. Piecz 10 do 12 minut.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *