Racuchy z jabłkami

Doskonały przepis na racuchy z jabłkami

Dzisiaj na obiad coś na słodko. Pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu racuchy z jabłkami w wykonaniu Pana domu. Opisany poniżej przepis na racuchy z jabłkami znajdzie swoich zwolenników w postaci dorosłych osobników aczkolwiek głównie kierujemy go do młodszego grona smakoszy. 

racuchy z jabłkami

Dodatkowym atutem tego przepisu na racuchy z jabłkami jest fakt, że do jego przygotowania nie potrzeba ani grama drożdży. Gotowe racuchy są bardzo delikatne i pulchne. Najlepiej smakują w posypce z cukru pudru aczkolwiek dodatek syropu klonowego bądź innego składnika, który dodatkowo osłodzi lekko kwaskowaty posmak pochodzący od jabłek będzie wystarczający.

racuchy z jabłkami przepis

Składniki:

  • 200g mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 13-14 łyżek kefiru
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miseczki lub innego naczynia, w którym będziesz mieszać składniki. Dodaj sodę oczyszczoną, wbij jajko i dolej kefir. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jabłka obierz i pozbądź się gniazd nasiennych.

Tak przygotowane owoce wkrawaj  na drobno  do zmiksowanego ciasta.

Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto nakładaj łyżką (jedna kopiata łyżka = jeden racuszek) na rozgrzaną patelnię.
Piecz z obu stron do zarumienienia.

Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *