Racuchy z jabłkami
Doskonały przepis na racuchy z jabłkami
Dzisiaj na obiad coś na słodko. Pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu racuchy z jabłkami w wykonaniu Pana domu. Opisany poniżej przepis na racuchy z jabłkami znajdzie swoich zwolenników w postaci dorosłych osobników aczkolwiek głównie kierujemy go do młodszego grona smakoszy.
Dodatkowym atutem tego przepisu na racuchy z jabłkami jest fakt, że do jego przygotowania nie potrzeba ani grama drożdży. Gotowe racuchy są bardzo delikatne i pulchne. Najlepiej smakują w posypce z cukru pudru aczkolwiek dodatek syropu klonowego bądź innego składnika, który dodatkowo osłodzi lekko kwaskowaty posmak pochodzący od jabłek będzie wystarczający.
Składniki:
- 200g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 13-14 łyżek kefiru
- 2 jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miseczki lub innego naczynia, w którym będziesz mieszać składniki. Dodaj sodę oczyszczoną, wbij jajko i dolej kefir. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jabłka obierz i pozbądź się gniazd nasiennych.
Tak przygotowane owoce wkrawaj na drobno do zmiksowanego ciasta.
Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto nakładaj łyżką (jedna kopiata łyżka = jeden racuszek) na rozgrzaną patelnię.
Piecz z obu stron do zarumienienia.
Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Dodaj komentarz