Ryba w cieście a’la frytki rybne
Ryba w cieście – przepis na frytki rybne
Przepis na rybę w cieście lub jak niektórzy nazywają „frytki rybne” jest bardzo prosty i każdy z nim sobie poradzi. Do przygotowania potrzebny jest nam dowolny filet rybny i kilka składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Ryba w cieście doskonale smakuje podana solo, jak również z ziemniakami czy frytkami.
Czego dowiesz się z tego przepisu?
– Dowiesz się jak zrobić ciasto na rybę w cieście
– Przygotujesz frytki rybne, które dzieci uwielbiają
– Znajdziesz propozycje na inne dania rybne – na końcu artykułu
Składniki na rybę w cieście:
- 600-800 g ryby (my zastosowaliśmy Mirunę, aczkolwiek każdy filet rybny sprawdzi się przy do tego przepisu)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki oleju
- olej (do smażenia)
- szczypta soli
- ew. szczypta chilli dla chętnych
Przygotowanie:
Ryba:
Rybę oczyść, umyj i osusz. Pokrój w paski przypominające kształtem frytki.
Ciasto:
Mąkę, wodę, jajko, olej i sól umieść w misce. Zwolennicy ostrzejszych potaw mogą dodatkowo dodać do ciasta chilli. Ubij wszystkie składniki na jednolitą masę za pomocą miksera.
W gotowym cieście maczaj kawałki ryby i smaż.
Smażenie:
Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Wlej tyle oleju aby wrzucane na olej kawałki ryby były przykryte olejem tj. były smażone na głębokim oleju. Kiedy olej będzie rozgrzany możesz zacząć smażyć przygotowane wcześniej kawałki ryby w cieście. Smaż na złoty kolor.
Gotowe frytki rybne wyciągaj na papier aby odsączyć niepotrzebny naddatek tłuszczu.
Dodaj komentarz