Sernik z jeżynami na zimno

Pojawienie się przepisu na sernik z jeżynami zawdzięczamy wysypem tych leśnych owoców. Podczas zbierania udało nam się nie zjeść ich wszystkich od razu i część z nich przeznaczyliśmy na wykonanie tego przepisu. Mamy nadzieję, że sernik spodoba się Wam równie bardzo jak nam.

sernik-z-jezynami-na-zimno

Składniki:

Na spód:

  • 250 g herbatników typu petit beurre
  • 200 g masła
Na masę serową:
  • 1 kg półtłustego, gotowego sera w wiaderku (najlepiej o smaku waniliowym)
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 kopiatych łyżek cukru pudru
  • 400 g jeżyn
  • sok z jednej cytryny
  • 1 opakowanie galaretki z owoców leśnych

Przygotowanie:

Spód:

Ciasteczka pokrusz na miał, najlepiej z wykorzystaniem makutry. Do sypkiej postaci ciastek wlej jeszcze gorące, rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymana masa nadal może być sypka, ale tym się nie przejmuj. Spód dużej tortownicy wylep przygotowaną masą tym samym kształtując spód późniejszego sernika.

Masa serowa:

Ser z wiaderka przełóż do miseczki. Dosyp do niego cukier puder i dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i raz jeszcze wymieszaj.

Uwaga! Jeżeli zakupiony ser nie jest o smaku waniliowym należy dodatkowo dodać 1-2 szt. cukrów waniliowych. Ich ilość jest uzależniona od Twoich preferencji smakowych. Masa musi być słodka ponieważ później dodawane owoce są kwaskowate. 

Żelatynę zalej 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody i odstaw na kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzej ją na małym ogniu dokładnie mieszając dopóki się nie rozpuści. Uważaj aby nie zagotować. Odstaw żelatynę na bok i poczekaj dopóki nie wystygnie do temperatury pokojowej.

Kiedy żelatyna uzyska odpowiednią temperaturę wlej ją powoli, cienkim strumieniem do masy serowej dokładnie przy tym mieszając. Można użyć miksera na niskich obrotach.

W osobnej miseczce ubij bitą śmietanę. Śmietanę, jeszcze w kartoniku przed ubiciem mocno schłódź w zamrażarce po czym ubijaj ją przy użyciu miksera.

Ubitą śmietanę połącz z masą serową delikatnymi ruchami, najlepiej ręką.
Do tak przygotowanej masy dodaj jeżyny i całość raz jeszcze przemieszaj.

Masę przełóż do tortownicy, nakładając ją na wcześniej przygotowany spód.
Włóż do lodówki i pozostaw do schłodzenia.

Przygotuj galaretkę wg. instrukcji na opakowaniu.
Kiedy zacznie tężeć wylej ją na wierzch sernika i pozostaw do schłodzenia.

Smacznego!

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *