Sos kurkowy

To już chyba ostatni przepis na przysmaki z grzybów w tym sezonie. Jeżeli coś kończyć to najlepiej robić to w wielkim stylu. Dlatego też prezentujemy rewelacyjny przepis na sos z kurek, który idealnie komponuje się z duszonym łososiem, a także z mięsem i ziemniakami.

Polecamy!

 

 

Składniki:

  •  300 g świeżych kurek
  • 1  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Kurki zanurz w chłodnej wodzie i dokładnie wypłukaj. W razie potrzeby delikatnie oczyść i osusz.

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij  wraz z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) na roztopionym maśle i oliwie z oliwek, systematycznie mieszając. Po tym czasie dodaj wcześniej oczyszczone kurki. Duś do momentu miękkości grzybów (czas uzależniony jest od ich wielkości-mniejsze duś w całości, większe przekrój na pół, bądź na ćwiartki). Tak przygotowane grzyby podlej  winem i trzymaj na ogniu do momentu jego odparowania.

Dodaj śmietanę, natkę pietruszki i duś do momentu, aż sos zgęstnieje. Całość dopraw solą.

Smacznego!

5 Comments

  • tu-tusia

    Wy tu tak kusicie, a ja już od 2 tygodni kurek w sklepie nie widziałam… A taki sosik to bym chętnie jeszcze skonsumowała 🙂

    • Pan i Pani Domu

      Witaj! Nam się udało kupić jeszcze 2 dni temu, dlatego też przygotowaliśmy przepis 🙂 Poszukaj dobrze, może Tobie również uda się jeszcze dostać. Warto ponieważ sosik wyszedł przepyszny 🙂

  • przepis omlet

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

  • AnetKa

    A kiedy dodajesz czosneczek, bo w składnikach jest???

    • Pan i Pani domu

      Aneto, faktycznie zapomnieliśmy wspomnieć o czosnku. Przeciskasz przez praskę i podsmażasz razem z cebulą. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *