Szaralotka wspaniała
Pozwólcie zapowiedzieć szarlotkę wspaniałą. Pyszna, na cienkim i delikatnym spodzie z dużą ilością jabłek z rozpływającą się pianką na jej wierzchu. Smakuje równie dobrze jak brzmi a sposób jej przygotowania nie jest trudny. Spróbujcie i piszcie jak wyszła 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dkg maki
- 20 dkg margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny (wyszorowana i sparzona)
Do nałożenia na ciasto:
- 70 dkg jabłek (uduszonych z 10 dkg cukru i rozerwana laska wanilii)
Do posypania:
- 5 dkg zmielonych orzechów włoskich
- dwie łyżki bułki tartej
Na wierzch szarlotki:
- 4 białka
- 25 dkg cukru kryształu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 dkg posiekanych drobno orzechów.
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto posiekaj, a następnie zagnieć nie wyrabiając zbyt długo. Schłodź je w lodówce około 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta wyłóż blachę do pieczenia, a pozostałe 1/4 włóż do zamrażalki (przyda się na końcu do posypania). Przygotowaną blachę z ciastem podpiecz w nagrzanym do ok. 180 º C piekarniku przez 40 minut.
Podpieczone ciasto posyp zmieszanymi z połową bułki tartej zmielonymi orzechami. Następnie nałóż jabłka, posyp pozostałą ilością orzechów oraz bułką tartą i dopiecz.
W wolnej chwili ubij 4 białka na bardzo sztywna piane dodając stopniowo cukier. Podczas czynności nie przerywaj ubijania. Na sam koniec dosyp orzechy.
Gdy ciasto będzie już rumiane nałóż pianę (nie wygładzaj) i zasyp je startym na grubych oczkach ciastem z zamrażalnika. Wstaw kompletne ciasto ponownie do piekarnika i podpiecz. Następnie susz pianę jeszcze przez 1h przy lekko otwartym piekarniku.
Dodaj komentarz