Tagliatelle z tuńczykiem

Dla wszystkich zapracowanych propozycja prostego i pysznego tagliatelle z tuńczykiem na czas przedświątecznego szaleństwa.

tagiatelle-z-tunczykiem-i-czarnymi-oliwkami-1

Składniki:

  • 1 szt. cebuli średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 czarnych oliwek
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( ok. 120 g tuńczyka)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 g śmietany 30 %
  • Opcjonalnie do posypania Parmezan
  • Opakowanie makaronu Tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu ( tak aby był al-dente). Ja dodatkowo dodaję do wody liścia laurowego, który podnosi smak makaronu.

Na oliwie z oliwek podsmaż przez kilka minut cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone w cienkie paseczki czarne oliwki oraz tuńczyka wraz z sosem. Duś do momentu odparowania wody i na sam koniec dodaj śmietanę.

Wszystko połącz z makaronem, a całość posyp parmezanem.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *