Uszka z grzybami
Przepis na doskonałe uszka z grzybami
Święta jak co roku w grudniu. Zanim nastaną wszyscy w ferworze przedświątecznych zmagań w kuchni napewno będą lepić uszka z grzybami ponieważ są one tradycyjną potrawą wigilijną, która wraz z barszczem czerwonym tworzą pyszne i kompletne danie.
Uszka wigilijne z grzybami, barszcz oraz kompot z suszu traktuję jako obowiązkowe pozycje podczas kolacji wigilijnej. Przy pozostałych lubię eksperymentować. Wydaje mi się, że w związku z pewnymi tradycjami, które nabyłam od swoich rodziców to przyzwyczajenie do tych potraw jest szczególnie zakorzenione gdzieś wewnątrz mnie.
Z poniższego przepisu dowiesz się jak przygotować ciasto oraz farsz na uszka z grzybami. Nie jest to trudny przepis na uszka z grzybami więc spokojnie, każdy sobie poradzi. Skoro Pan domu umie je robić to każdy potrafi. A wierzcie musimy ich lepić ogromne ilości ponieważ wspomniany P.D. jest mistrzem w zjadaniu uszek i mógłby śmiało wystąpić w jakimś konkursie jedzenia uszek na czas :).
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- Łyżka oleju rzepakowego
- 1- 2 szklanki zimnej wody
Farsz:
- 160 g grzybów suszonych
- 1 sucha bułka
- 2- 3 średnie cebule
- 2- 3 łyżki tłuszczu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Farsz na uszka z grzybami:
Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody i pozostaw na noc, a następnie gotuj je ok. 1 h w tej samej wodzie w której się moczyły. Ugotowane grzyby zmiel w maszynce do mielenia o grubych oczkach. Bułkę namocz, odciśnij dokładnie w rękach i również zmiel- zagęści cały farsz. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj grzyby i bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz na uszka z grzybami smaż przez chwilkę po czym odstaw do wystudzenia.
Ciasto na uszka:
Mąkę przesiej przez sito. Następnie partiami dodawaj wrzątek energicznie mieszając mąkę nożem lub drewnianą łyżką. Kolejno wbij jajko i olej. Na sam koniec zagniatając wszystkie składniki dolewaj zimnej wody. Ciasto powinno być plastyczne tak aby dobrze się zlepiało. Podana ilość wody jest orientacyjna i zależy od wielkości jajka i łyżki z olejem dlatego, jeżeli uznacie za konieczne ograniczyć lub zwiększyć jej ilość to śmiało tak zróbcie. Gotowe ciasto podziel na mniejsze porcje. Jedną z nich pozostaw na stolnicy, pozostałe przykryj ściereczką, tak aby nie wysychało.
Rozwałkuj przygotowanego placka na 2- 3 mm, a następnie małą literatką wykrawaj kółka, bądź twórz z pasków kwadraciki. Na środek nałóż farsz ( wedle uznania), zegnij w pół, zlep brzegi, a na sam koniec złącz rogi.
Uszka wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj je do momentu wypłynięcia na powierzchnie. Czas gotowania może zależeć od wielkości uszek, grubości ciasta oraz ilości farszu. Najlepiej wyjmij jedno i sprawdź.
Gdy chcesz przygotować uszka wcześniej, wystarczy jak po ich ulepieniu ułożysz je na deseczce (podsypanej mąką) jedno koło drugiego i włożysz do zamrażalnika. Gdy będą zamrożone pozbieraj je do woreczków. Zamrożone uszka z grzybami wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę zaraz po wyciągnięciu z zamrażalki i gotuj chwilkę dłużej niż świeże.
Dodaj komentarz