Warzywa pod beszamelem
Czas świąteczny już za nami dlatego warto zrobić małą odskocznię od ciężkich posiłków. W tym celu przygotowaliśmy warzywa w beszamelu z dodatkiem piersi indyka, które w połączeniu tworzą smaczną i zdrową alternatywę na zdrowy posiłek.
Składniki:
- 75 dag kalafiora
- 50 dag brokuła
- 30 dag marchewki
- 30 dag wędzonej piersi z indyka
- 15 dag sera Gouda
- 5 dag masła lub 1 łyżka
- 2-3 łyżki mąki
- 25 dag śmietany 30 %
- Sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Brokuł i kalafior oczyść i podziel na mniejsze różyczki. Obraną marchew, opłucz i pokój w kostkę. Kalafiora gotuj 1 litrze wody przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj brokuła, marchewkę i gotuj następne 15-20 minut. Nie wszystkie warzywa będą zanurzone w wodzie dlatego mieszaj je od czasu do czasu, tak aby gotowały się równomiernie. Kiedy warzywa będą gotowe odcedź je tak, aby pozostał wywar i ułóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Pokrojoną w kostkę pierś z indyka poukładaj na wyłożonych warzywach.
W garnuszku stop masło, oprósz mąką i lekko zasmaż, do zarumienienia. Ciągle mieszając podlej wywarem z warzyw (gdy powstaną grudki przecedź przez sitko). Do tego dodaj śmietanę i starty na grubych oczkach ser. Przypraw solą, pieprzem i gałą muszkatołowa. Sosem zalej przygotowane wcześniej warzywa z wędzonym indykiem i piecz 15- 20 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie) w piekarniku rozgrzanych do temperatury 150 º C.
Przed podaniem danie możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz