Zapiekanka z dorsza
Dzisiaj Pani domu testowała nowy przepis na pysznego, zapiekanego dorsza. Jeżeli zależy Wam na tym aby zjeść zdrową, dobrze przygotowaną rybkę o innym smaku niż taki, który podaje się w większości domów to zapiekanka z dorsza jest idealną pozycją, która na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 500- 600 g fileta z dorsza bałtyckiego
- Papryka czerwona, zielona, żółta- po 1 dużej sztuce
- 2 duże cebule
- 1 szklanka mleka 1,5 lub 2 %
- 5 dag tartego sera żółtego
- 5 dag sera Grana Padano
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka kremu z gorczycy z miodem
Przygotowanie:
Na początku dokładnie umyj filety, osusz je i skrop sokiem z cytryny z obu stron. Odstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie cebulę pokrój w cieniutkie krążki i na dwóch łyżkach oliwy musisz ją zeszklić. Paprykę pokrój w kostkę. Następnie z patelni zdejmij cebulę, a podsmaż paprykę. Po około 5 minutach dodaj z powrotem cebulę i razem duś. Przypraw solą i pieprzem.
W trakcie duszenia warzyw, przygotuj sos. Do rondelka wlej tłuszcz ( ok. 2 łyżki) oraz mleko. Całość podgrzej, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, ciągle mieszając przez ok. 5 minut. Dodaj połowę sera żółtego i krem z gorczycy. Dopraw solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kolejno sos, warzywa , filety z dorsza- również doprawione solą i pieprzem. Całość posyp żółtym serem i serem Grana Padano.
Wszystko zapiecz w piekarniku o temperaturze 200 st. C przez 30 minut.
Dodaj komentarz