Żeberka z ananasem

Zastanawiacie się co dobrego przyrządzić w ten weekend? Żeberka z ananasem to nasza propozycja. Połączenie aromatycznych ziół z sokiem i krążkami ananasa to pyszne danie, dla osób które szukają egzotycznych smaków.

zeberka

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • Puszka ananasów w zalewie
  • 1,5 – 2 łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • Pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy w oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu z białego wina

Przygotowanie:

Mięso umyj i pokrój na równe kawałki.

Natrzyj solą, pieprzem i zgniecionym czosnkiem. Oprósz z każdej strony majerankiem, kminkiem, kurkumą i cząbrem. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka.

Całość polej oliwą z oliwek i sokiem z ananasa po czym odstaw na 2 h, tak aby mięso przeszło aromatem.

Po upływie 2h dodaj ocet balsamiczny, ocet z białego wina i pół szklanki wody.

Całość duś w szybkowarze 45 min, a jeżeli go nie posiadasz to w zwykłym garnku 1h 30min pilnując aby się nie przypaliło ( ze względu na sok).

Przed skończeniem duszenia- jakieś 15 minut- dodaj krążki ananasa.

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *