Zupa koperkowa
Za oknem zima na całego. Delikatny mrozik, płatki śniegu spadające z nieba to świetny czas na spacer. Spacer, po którym nic tak nie smakuje, jak talerz gorącej zupy na rozgrzewkę. Przedstawiamy przepis na koperkową – prostą, smaczną i mocno przez nas ulubioną…
Składniki:
- 3,5 l wody
- 1x marchew średniej wielkości
- 1x pietruszka średniej wielkości
- Kawałek selera ( ok.1/8 z średniej wielkości warzywa)
- 1x cebula małej wielkości
- Kawałek pora – ok 5 cm
- 50g masła
- 100ml śmietany 18%
- 4 pęczki świeżego koperku
- 3-5 szt. ziemniaków średniej wielkości
- Sól, pieprz
- 3 szt. ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz por zagotuj w 3,5 l wody doprawiając przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy).
W czasie przygotowywania wywaru dokładnie wymyj koperek, wysusz i posiekaj na drobno.
Masło rozpuść na patelni na małym ogniu. Kiedy będzie już płynne dodaj koperek. Duś na delikatnym ogniu ok. 10 minut.
Miękkie warzywa wyciągnij i zmiksuj za pomocą Blendera. Wrzuć je wraz z przygotowanym na maśle koperkiem do wywaru. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wszystko razem gotuj przez ok. 20 minut (do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie).
Dodaj śmietanę.
W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
Dodaj komentarz