Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Wszyscy się chyba ze mną zgodzą, że o tej prze roku świeże pomidory smakują najlepiej. W związku z tym chcielibyśmy się podzielić przepisem na zupę pomidorową bez wkładki mięsnej i przecieru pomidorowego. Pyszna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.
Składniki:
Zupa:
- 2 marchewki średniej wielkości
- 2 pietruszki średniej wielkości
- Kawałek selera
- ok. 7 cm pora
- 2 cebule średniej wielkości
- 7 pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- Sól
- Pieprz ziarnisty
- Szczypta cukru
- 3 łyżki koperku
- Kilka kropli cytryny
Kluski lane:
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki żytniej
- 1/5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zupa:
Do garnka o pojemności 3 l wrzuć wcześniej obraną marchewkę, pietruszkę, selera i pora, a także liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i troszeczkę soli. Duś pod przykryciem 1,15- 1,30 minut. Następnie wyciągnij z wywaru wszystkie warzywa i zmiksuj je za pomocą blendera. Dodaj ponownie do wywaru.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrojone na drobno dodaj do cebuli. Duś razem pod przykryciem od czasu do czasu mieszając około 1,15- 1,30 minut. Po tym czasie przetrzyj całość przez sito ( łącznie z cebulą) i dodaj do wywaru warzywnego.
Całość dopraw szczyptą cukru, kilkoma kroplami cytryny, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekany na drobno koperek i lane kluski.
Lane kluski:
Do naczynia wbij jajka i dokładnie je rozbełtaj. Dodaj do nich sól i mąkę i mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Do gotującej się zupy wlewaj strugą ciasto ( nie za cienką i nie za grubą- od tego zależy grubość klusków). Za pomocą łyżki odgarniaj wypływające na wierzch ciasto.
Coś dawno do Was nie zaglądałam. A tu takie pyszności. Zupka pierwsza klasa. Zachęcam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂